Muayene

Cephe Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Cephe Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Günümüzde inşaatlar küçümsenmeyecek boyutta çok katlı yapılmaktadır. İnşaat çalışmaları sırasında, bir yandan katlar arasında malzeme taşınırken bir yandan da dışarıdan gelen malzemeler katlara çıkarılırken yaşanan emek, zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçmek amacı ile artık bütün inşaatlarda cephe asansörleri kullanılmaktadır. Gittikçe ekonomik hale hale gelen kurulum maliyetlerinden öte, kısa sürede kurulması ve pratik kullanımı sayesinde cephe asansörleri, çalışma performansını arttırmakta ve inşaat maliyetlerini düşürmektedir.

İnşaat özelliklerine bağlı olarak çok farklı çeşitlerde üretilen cephe asansörlerinde çelik ve fonksiyonel kabinler kullanılmakta ve halat kullanmadan bina dışından istenilen yüksekliğe ulaşılmaktadır. Üstelik kullanımları sırasında çalışanların yaşamlarını tehlikeye sokmamak için de dişli sıyırması veya dişli kırılması risklerine karşı yüksek güvenlikli oalrak üretilmektedir. Birçoğunda tehlike anında otomatik olarak devreye giren fren sistemleri bulunmaktadır. Kabinlerinin genişlikleri, farklı boy ve ağırlıklarda inşaat malzemelerini ve elemanları taşıma özelliğine sahiptir.

Hızlı çalışan ve çok yüksek inşaatlara yük ve personel taşıyan cephe asansörlerinin, bu yararları yanında neticede ağır yük taşıdıkları ve insan taşıdıkları için periyodik kontrollerinin yaptırılması yasal bir zorunluluktur.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, insan sağlığı ve mal güvenliği açısından bütün asansörlerin kullanılması, bakımlarının ve periyodik kontrollerinin yapılmasına yönelik koşulları ve uyulması gereken kriterleri ve standartları düzenlemektedir.

Bu yasal düzenlemelere göre, cephe asanasörlerinin de düzenli kontrolleri, makine ve elektrik ile ilgili dallarda yetkili kişiler tarafından yapılmak zorundadır. Standartlarda başkaca bir süre gösterilmemişse, cephe asansörlerinin yılda en az bir kere kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Firmamız, kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında cephe asansörlerinin periyodik kontrol ve muayenelerini, yürürlükte olan yasal düzenlemelere uyarak gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalar sırasında dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 81-3+A1 Asansörler – Yapım ve montaj için güvenlik kuralları – Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 13015+A1 Asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı – Bakım talimatları için kurallar
  • TS EN 60204-32 Makinalarda güvenlik – Makinalardaki elektriksel cihazlar – Bölüm 32: Yük kaldırma makinaları için kurallar